Volgende
Snijplank van hout kopen

Snijplank van hout kopen

In welke keuken ontbreekt er tegenwoordig nog een snijplank? Precies, geen een. Een snijplank is niet meer weg te denken uit de keuken en ondanks het feit dat weinig mensen hier bewust bij stil staan, de aanschaf van een nieuwe snijplank is niet zomaar iets. Want net als veel ander keukengerei zijn er ontelbare mogelijkheden en dingen waar je rekening mee moet houden of in ieder geval over na moet denken. In dit artikel geef je graag alle ins en outs voor het kopen van een snijplank. Om je een beeld te kunnen geven over het beste materiaal snijplank, kijken we naar de volgende punten: voorkomen van beschadigen en hygiëne. Dit zijn de belangrijkste aspecten die we graag voor je uiteen zetten.  


Voorkomen van beschadigingen 

De hoofdfunctie van een snijplank is uiteraard het beschermen van het aanrecht, omdat het dient als tussenlaag tussen een mes en het aanrecht. En in principe vervult iedere snijplank, van ieder materiaal, in iedere vorm en van ieder formaat deze functie. Maar niet alleen je aanrecht moet worden beschermd tegen beschadigingen, ook je mes verdiend natuurlijk de beste behandeling. Om beschadigingen aan een keukenmes te voorkomen, is het van groot belang dat het materiaal van de snijplank zachter is dan het mes. Hout is relatief zacht materiaal, voornamelijk als je gaat voor bamboe. En ook kunststof zou hier nog een goede optie voor zijn. Maar snijplanken die gemaakt zijn van glas, zijn ten zeerste af te raden omdat het erg hard is, te hard om veilig te gebruiken zonder dat het mes bot wordt of afbreekt. Bij het voorkomen van beschadigingen, voornamelijk aan het mes, is het dus belangrijk om goed te kijken naar het materiaal van een snijplank en of dit zachter is dan het keukenmes dat je gebruikt. 


Hygiëne 

Uiteraard is hygiëne van enorm belang als het gaat om keukenbenodigdheden. Het grootste en belangrijkste verschil tussen snijplanken die gemaakt zijn van kunststof en van hout, is natuurlijk het feit dat een snijplank van kunststof gemakkelijk schoon kan maken doordat deze in de vaatwasser kan. Mede om deze reden zie je in dat in veel horecazaken uitsluitend snijplanken van kunststof worden gebruikt. Maar ondanks dan de snijplank op het oog makkelijk schoon wordt, door de beschadigingen die je op de plank maakt tijdens het snijden, ontstaan er steeds grotere groeven waar bacteriën zich verschuilen en die na ieder gebruik moeilijker gereinigd kunnen worden.


Omdat hout niet in de vaatwasser schoongemaakt kan worden, worden houten snijplanken vaak als onhygiënisch neergezet. Maar houten snijplanken zijn voor thuisgebruik erg geschikt en goed schoon te houden. De krassen die je op een houten snijplank maakt sluiten zichzelf na een korte tijd weer, waardoor het ontstaan van grote groeven een stuk minder snel voorkomt als bij planken van kunststof. Het is echter wel belangrijk om de houten plank op regelmatige basis in te smeren met een speciale onderhoudsolie, zodat de poriën van de plank vol zitten en er dus geen ruimte meer overblijft voor bacteriën.


Waarom een houten snijplank?

Eerder in dit artikel heb ik al twee belangrijke dingen uiteengezet en heb ik je het verschil verteld tussen voornamelijk snijplank van hout en van kunststof. Maar waarom moet je nu een houten snijplank aanschaffen?


In principe is een houten snijplank het beste voor je messen, vanwege de hardheid van het materiaal. En ook is een houten snijplank, ondanks dat deze niet in de vaatwasser kan, op de langere termijn een stuk hygiënischer dan een houten snijplank. Maar naast deze voordelen, is een houten snijplank natuurlijk ook een stuk stijlvoller dan een plank van kunststof. Kortom, een houten snijplank is het beste voor je keukengereedschap, beter voor je gezondheid én het kleed je keuken helemaal aan. Daarnaast draag je bij aan een beter milieu. Alle bamboe snijplanken zijn namelijk vervaardigd van milieuvriendelijk bamboe. Redenen genoeg om een bamboe snijplank van All4Kitchen aan te schaffen.

Vorig artikel Kleine keuken inrichten: 7 tips
Volgend artikel Koksmessen kopen: waar moet je op letten