Beste houtskool barbecue: waar je op moet letten

De zomer is begonnen en dat kan maar één ding betekenen: de BBQ gaat weer massaal aan in ons land. Barbecueën is een van de populairste zomeractiviteit in Nederland. En dan kun je natuurlijk niet achterblijven, dus het nog een zomer uitstellen om een nieuwe BBQ aan te schaffen, is nu echt onmogelijk. In dit artikel nemen we je graag mee in het koopproces van een nieuwe BBQ, zodat jij deze zomer optimaal kunt gaan genieten.


Er zijn ontelbaar veel verschillende soorten BBQ’s. Verschillende vormen, maten, kleuren en functies. Als je voor het eerst naar een winkel toe gaat of online gaat rondkijken, kan dit nogal overweldigend zijn. Het is dan vaak makkelijk om te kiezen voor de meest simpele en budget uitvoering of juist die ene waar alles op zit wat je maar kunt betekenen. Maar is dit ook de juiste keuze? Wil je uiteindelijk toch meer dan die hele simpele uitvoering? Of heb je juist veel te veel mogelijkheden waar je echt nooit gebruik van gaat maken? Aan een nieuwe BBQ zit nu eenmaal een prijskaartje en daarom is het extra belangrijk om hier goed over na te denken. Dus waar moet je nu echt op letten bij de aanschaf van zo’n nieuwe BBQ? Dat lees je hier.


Houtskool of gas

De eerste beslissing die je moet maken, is of je voor een houtskool- of gasbarbecue wil gaan. In BBQ land zijn de meningen nogal verschillend en is er een felle discussie welke van de twee nu beter is dan de ander. Eerlijk? Geen idee, dat is heel persoonlijk. Maar we zetten graag de voor- en nadelen voor je op een rijtje.


Voordelen houtskool BBQ:

  • Wanneer je vlees, vis of groenten op een houtskoolbarbecue bereidt, zorgt dit voor een intensere smaaksensatie;
  • Houtskool BBQ’s zijn een stuk geschikter als je je eten graag wil roken;
  • Over het algemeen is de aanschaf van een houtskoolbarbecue een stuk voordeliger dan een gas BBQ. Zo heb je via All4Kitchen al voor een paar tientjes een hele goede BBQ.

Natuurlijk zijn er naast voordelen, ook wat nadelen aan een houtskoolbarbecue. Het belangrijkste nadeel is dat het schoonmaken van een houtskoolbarbecue een minder leuke taak is. Omdat je natuurlijk werkt met echte kolen, wordt het een stuk viezer dan met gas. Maar zeg eerlijk, hoort dat niet een beetje bij het proces?!


Voordelen gas BBQ:

  • Veel mensen geven hun voorkeur aan de gasbarbecue, omdat deze erg snel opwarmt en je dus veel makkelijker ‘even snel’ de BBQ kunt aansteken;
  • Door de knoppen op het apparaat kun je met een gasbarbecue veel beter de temperatuur van de barbecue controleren. Bij een houtskool moet je hier zelf veel harder voor werken;
  • Een gasbarbecue kun je gemakkelijk uitbreiden tot een echte buitenkeuken, waar je bijvoorbeeld zelfs je frituurpan aan vast kunt maken.

Het belangrijkste nadeel van een gasbarbecue is dat de prijs ervan een stuk hoger ligt ten opzichte van een houtskoolbarbecue.


Zoals ik al zei is er een felle discussie gaande over welke van de twee beter is dan de ander. Natuurlijk is de een niet perse beter, maar bij All4Kitchen gaat de voorkeur toch het meest uit naar een houtskoolbarbecue. Waarom? Omdat de beleving van barbecueën een stuk intenser wordt als je echt aan de slag gaat met kolen. Maar nu wil je een houtskoolbarbecue gaan aanschaffen, waar moet je dan precies nog op letten? Met de volgende tips ben jij helemaal klaar voor een nieuwe BBQ.

Tip 1: Materiaal

Uiteraard is het soort materiaal waarvan een barbecue is gemaakt van groot belang. Als je wil dat je nieuwste aanwinst voor langere tijd meegaat, doe je er goed aan om er eentje te kopen die van roestvrij is gemaakt. De prijs hiervan ligt vaak net wat hoger dan andere materialen, maar dan hoef je niet iedere zomer een nieuwe aan te schaffen.


Tip 2: De hoogte van een barbecue

Je hebt barbecues in verschillende soorten en maten. En ook in de hoogte zitten grote verschillen soms. Goedkopere barbecues zijn vaak erg klein en laag bij de grond, ideaal als je zittend in het park een vleesje wil bereiden. Maar als je echt van plan bent om een hele avond te grillen, is het een stuk idealer om een barbecue aan te schaffen waar je gewoon achter kunt staan, voordat je de rest van de week met rugpijn rondloopt.


Tip 3: De grootte van het rooster

En ook de grootte van het rooster is van belang. Ben je van plan om vaak alleen of samen met iemand te grillen? Dan heb je natuurlijk een stuk kleiner oppervlak nodig dan wanneer je al je vrienden en familie uit wil nodigen voor een gezellige BBQ. Denk hier vooraf dan ook even goed over na.


Tip 4: Directe en indirecte hitte

Wil je je vlees snel grillen zonder dat de sappen verloren gaan? Maar wil je, het liefst tegelijkertijd, ook een ander stuk vlees op lagere hitte langzaam laten garen? Bij een houtskoolbarbecue is het dan slim ook een barbecue te kopen met een trechter. Deze bedekt een deel van de kolen, waardoor de helft van het rooster indirect in de hitte ligt. Niet ieder stuk vlees is hetzelfde en dus is een barbecue met een trechter wel handig. Daar kun je namelijk alle soorten vlees op bereiden. De prijs hiervan ligt wel net wat hoger, maar het is erg ideaal als je houdt van variëren. 


Heb je je goed georiënteerd en denk je dat je de juiste keuze hebt gevonden? Oriënteer dan kort nog één keer, zodat jij zeker weet dat je de perfecte barbecue koopt voor jou. Met bovenstaande tips ben jij helemaal klaar gestoomd om op zoek te gaan naar een barbecue, zodat ook jij de zomer helemaal los kunt gaan met de verschillende soorten vlees, vis en groente.

Geplaatst door Nigel Siebelink op Door Nigel Siebelink

Delen:

Zojuist toegevoegd aan je verlanglijstje:
Mijn verlanglijst
Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd:
Ga naar de winkelwagen