Je hebt geen artikelen in jouw winkelwagen.
Of je nu een echte keukenprinses bent, een chef-kok of gewoon een hobbykok, een koksmes is onmisbaar in iedere keuken. Een koksmes is allround te gebruiken en via onze webshop zijn er dan ook vele verschillende uitvoeringen en maten te verkrijgen. Het aanschaffen van een koksmes is dus niet zomaar een snelle aankoop. In dit artikel probeer ik het je iets gemakkelijker te maken door alle belangrijke punten voor je op een rij te zetten.
Wat is een koksmes?
Je hebt verschillende soorten messen voor verschillende doeleinden in de keuken. Het populairste en meest gekozen mes is het koksmes, voornamelijk omdat het erg veelzijdig te gebruiken is. Het koksmes is geschikt voor het in stukken delen van de meeste ingrediënten voor je gerechten: snijden van vlees, fijn snijden of hakken van groente.
Wat voor materiaal is het?
Koksmessen worden van verschillende soorten materialen gemaakt. Ga je naar een grote winkelketen voor de aanschaf van je koksmes, dan vindt je vaak messen die gemaakt zijn van roestvrijstaal. Maar ga je voor een ambachtelijk koksmes is een speciaalzaak, dan vindt je prachtige koksmessen die gemaakt zijn van koolstofstaal. Over het algemeen worden koksmessen gemaakt van gelegeerd staal of gereedschapsstaal. Dat houdt in dat het staal voortkomt uit een mix van legeringselementen.
Hardheid van het mes
Een lemmet is het snijvlak van een (koks)mes. De hardheid hiervan is een indicatie voor de snelheid waarmee een mes weer bot wordt. In principe hanteren we de volgende vuistregel: hoe hoger de hardheid, hoe langer het mes scherp blijft. Deze hardheid drukken we uit in Rockwell C (HRC). Kijk bij de aanschaf van een koksmes dus zeker naar de hardheid van het mes, zodat je kunt inschatten wat de beste optie is.
De vorm
De vorm van een koksmes is essentieel. Natuurlijk heeft iedereen andere voorkeuren maar belangrijk is dat een heft, het handvat van het mes, niet te glad is maar van materiaal is gemaakt dat grip geeft. Wanneer een groot lemmet, het snijvlak, een beetje rond loopt en het heft ligt stevig in de hand, dat zijn belangrijke aspecten om je mes optimaal te kunnen sturen. Als je gaat voor een breed lemmet, voorkom je dat je vinger in de weg zitten tijdens het snijden zoals bij het gebruik van een schilmesje.
De lengte
We hebben al besproken dat koksmessen verkrijgbaar zijn in verschillende vormen, materialen en hardheden. Maar ook zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van de lengte van koksmessen. Op dit onderdeel is er geen goed of fout en dat maakt het erg lastig om hier een advies over te geven. Deze keuze is namelijk enorm persoonlijk en echt afhankelijk van je eigen voorkeuren.
Een langer en breder koksmes snijdt meer groente in één beweging dan een kleiner mes. Sommige mensen vinden dit heel erg prettig, terwijl andere dat juist onhandig vinden werken. Het is dus slim om goed na te denken over wat jou wel of niet prettig lijkt.
Uiteenlopende prijzen
Net zoals er verschillende vormen, lengtes, etc. zijn, verschillende koksmessen natuurlijk ook erg in prijs. Alle factoren die eerder in dit artikel aan bod zijn gekomen hebben invloed op de prijsbepaling van een koksmes. Echter is de hardheid van een mes de voornaamste bepalende factor voor de uiteindelijke prijs van het koksmes. Dit komt omdat er enorm veel arbeid plaatsvindt voor het maken van een mes. Hierbij moet je denken aan het harden, ontlaten, bewerken, slijpen en polijsten van het staal. Naast de hardheid van het mes is ook de afwerking van het mes erg belangrijk voor de prijs, bijvoorbeeld het handvat van een mes. Het gebruik van een goed koksmes zal je direct merken tijdens het werken ermee.
Jij staat te popelen om aan de slag te gaan in de keuken en bent op zoek naar een echt goed koksmes. Wat zijn nu precies de dingen waar jij op moet letten tijdens je zoektocht? Je gaat allereerst kijken naar het materiaal van de messen. Verschillende materialen hebben verschillende voordelen en het is heel belangrijk dat je goed bedenkt wat jou het prettigst lijkt. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar de hardheid van het mes. Voordat je dat doet, is het wel slim om eerst na te denken over je budget. Zoals eerder in dit artikel uitgelegd, is de hardheid van het mes de bepalende factor in de prijsopbouw van een koksmes. Heb je dus een kleiner budget, dan is het niet slim om te kijken naar messen met de grootste hardheid. Tot slot ga je natuurlijk kijken naar de vorm en de lengte van een koksmes. Deze aspecten zijn erg persoonlijk en dus moeilijk om je over te laten adviseren. Probeer eens wat uit en kijk wat het beste bij jouw wensen past.
Ook als hobbykok of keukenprinses is het van essentieel belang om te beschikken over een veilig en prettig werken koksmes. En net zoals veel dingen in het leven, heeft een echt goed koksmes een prijskaartje. Ook hierin zijn erg uiteenlopende variaties, maar het is absoluut niet nodig om de jackpot te betalen voor een goed mes.