Wie houdt er niet van een heerlijke burger? Hieronder hebben wij drie hamburger recepten geplaatst voor zowel de vleesliefhebbers als voor de vegetarische onder ons.

1. Hamburger 

Ingrediënten:

  • 500 gram gehakt
  • 1 kleine ui
  • 1 teentje knoflook
  • halve theelepel pikante paprikapoeder
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • zout en peper
  • 1 ei
  • halve eetlepel ketchup
  • 1,5 eetlepel paneermeel
  • boter om in te bakken

Bereiding:

  1. Snipper de ui en pers de knoflook.
  2. Meng in een grote kom het gehakt met de ui en knoflook, de paprikapoeder, cayennepeper, zout en peper. Doe het ei, ketchup en paneermeel er bij en kneed dit door.
  3. Kneed 4 mooie burgers van het gehaktmengsel en laat dit (als je er tijd voor hebt) afgedekt met huishoudfolie even (ongeveer 30 minuten) rusten in de koelkast.
  4. Verwarm een klontje boter in een goede grillpan en bak de hamburgers goudbruin.
  5. Serveer de hamburger zoals je lekker vindt.

2. Kipburger

Ingrediënten:

 

Bereiding:

  1. Meng de mosterd, peper en eventueel zout door het kipgehakt en draai er met vochtige handen zoveel burgers van als je nodig hebt. Verhit een koekenpan met antiaanbaklaag zonder olie of boter en bak de kipburgers 12 min. op middelhoog vuur. Keer halverwege en leg de laatste 3 min. op elke burger een plakje cheddar.
  2. Verhit ondertussen de grillpan zonder olie of boter. Snijd de hamburgerbroodjes doormidden en gril de snijkanten om en om in 1 min. goudbruin.
  3. Snijd de tomaten in plakjes. Beleg de broodjes elk met wat sla, 1 el tzatziki, een burger, wat plakjes tomaat en een beetje rauwkost.
  4. Meng de rest van de rauwkost, tomaten en sla met de olie. Serveer de salade met de hamburger en de rest van de tzatziki apart erbij.

3. Vegaburger 

 

Ingrediënten :

  • 1/2 pak tofu – goed uit laten lekken
  • 1 rode ui – fijngehakt
  • 3 lente-ui – in dunne ringen
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 2 eetlepels knoflookpoeder
  • 4 eetlepels bloem
  • snufje versgemalen peper
  • olijfolie om de vegaburgers in te bakken
  • 3-4 (ham)burgerbroodjes – hard of zacht
  • avocado – in dunne reepjes
  • 1 tomaat – in dunne plakjes
  • 1 rode ui – in ringen
  • Handjevol sla

Vegan saus voor bij de burger:

  • 5 eetlepels (vegan) mayonnaise 
  • 1 eetlepel Sriracha saus (of andere pittige saus)
  • 2 eetlepels mosterd

Bereiding:

  1. Het beste resultaat om deze tofu burgers lekker en knapperig te maken is door ze goed uit te laten lekken. Wikkel de tofu in een doek en zet er iets zwaars op, zodat het vocht in de doek kan trekken.
  2. Is de tofu goed uitgelekt? Verkruimel de tofu boven een grote kom.
  3. Voeg de gesneden ui, lente-ui, bloem, sojasaus, peper en knoflookpoeder toe en meng het geheel goed door elkaar.
  4. Maak vervolgens van het mengsel 3 tot 4 burger patties – je wilt hier waarschijnlijk net als ik je handen voor gebruiken.
  5. Bak de tofu burgers aan beide kanten in een koekenpan met wat olijfolie goudbruin, in zo’n 5 minuten.
  6. Voor het maken van de saus: meng de ingrediënten met een lepel door elkaar.
  7. Leg de tofu burger op een opengesneden broodje en beleg de burger met de gesneden groente, sla en een flinke klodder saus.

 

Ben je opzoek naar meer kookinspiratie? Like ons dan op Facebook en ontvang nog meer lekkere recepten in je feed!

Geplaatst door Bob Hartog op Door Bob Hartog

Delen:

Zojuist toegevoegd aan je verlanglijstje:
Mijn verlanglijst
Je hebt zojuist dit product aan de winkelwagen toegevoegd:
Ga naar de winkelwagen